Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat het funderingsherstel niet is aan te merken als een verbetering, zodat er geen aanleiding is de panden te waarderen naar de toestandsdatum.

X is eigenaar van een pand, bestaand uit een viertal woningen. Het pand was verzakt door rotte heipalen op de waardepeildatum 1 januari 2008, maar dit is vóór de toestandsdatum 1 januari 2009 hersteld. In beroep zijn de bezwaren van X door Rechtbank Amsterdam ongegrond verklaard. In hoger beroep zijn de WOZ-waarden wederom in geschil.

Hof Amsterdam oordeelt dat het vervangen van de heipalen niet is aan te merken als een verbetering. Na herstel van de fundering is het pand in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het funderingsherstel heeft slechts een einde gemaakt aan verzakking en daarbij optredende schade. Het pand heeft daardoor niet méér of betere aanwendingsmogelijkheden gekregen. De omstandigheid dat een betonnen fundering duurzamer is dan een houten fundering leidt niet tot een ander oordeel, omdat gekozen is voor de goedkoopste en meest praktische oplossing. Er is aldus geen reden om de woningen te waarderen naar de toestand per 1 januari 2009. Nu de woningen gewaardeerd moeten worden naar de toestand per 1 januari 2008 moet derhalve rekening worden gehouden met de bouwkundige staat op dat moment (verzakking van het pand). Het hof vermindert de WOZ-waarden

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden, Waardering onroerende zaken

Instantie: Hof Amsterdam

5

Gerelateerde artikelen