Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X de VAR-aanvraag bewust onjuist heeft ingevuld, omdat hij wist dat voor iedere soort activiteit aan aparte VAR nodig was. Door destijds essentiële onjuiste inlichtingen te verstrekken, kan X thans geen beroep meer doen op het vertrouwensbeginsel.

X werkt in 2014 en 2015 in loondienst als ambulanceverpleegkundige. Hij combineert dat met werkzaamheden als verpleegkundig specialist voor één huisartsenpost, alsmede met het verkopen en installeren van zonnepanelen. In geschil zijn de navorderingsaanslagen over 2014 en 2015 en in het bijzonder of X voor de nevenactiviteiten terecht de zelfstandigenaftrek claimt. Volgens Rechtbank Gelderland maakt X met zijn achteraf opgestelde urenoverzichten niet aannemelijk op jaarbasis minimaal 1225 uur aan de activiteiten te hebben besteed. X stelt in hoger beroep dat de inspecteur een verklaring arbeidsrelatie (VAR) winst uit onderneming heeft afgegeven en dat deze daaraan op grond van het vertrouwensbeginsel is gebonden.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X de VAR-aanvraag bewust onjuist heeft ingevuld, omdat hij wist dat voor iedere soort activiteit aan aparte VAR nodig was. Door destijds essentiële onjuiste inlichtingen te verstrekken, kan X thans geen beroep meer doen op het vertrouwensbeginsel. Zo heeft X ingevuld zeven of meer opdrachtgevers te hebben, terwijl hij voor slechts één huisartsenpost werkzaam was. Als de gewerkte uren als verpleegkundig specialist buiten beschouwing worden gelaten, dan staat vast dat X niet voldoet aan het urencriterium. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Wet inkomstenbelasting 2001 3.76

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 10 juli

51

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen