Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat een exploitant van een restaurant een elektronisch kassasysteem  hanteert dat voldoet aan de wettelijke administratieplicht en daarom niet ten grondslag kan liggen aan de sanctie van omkering en verzwaring van de bewijslast. Als de inspecteur de omzetcorrecties niet aannemelijk maakt, vernietigt het hof de opgelegde aanslagen IB en OB.  

Belanghebbende, X, is een vof die een Chinees-Indisch restaurant met afhaalgedeelte exploiteert. De inspecteur ontvangt een anonieme tip dat de vof  'zwart' vlees zou inkopen en illegalen in de keuken zou laten werken. De bevindingen van een boekenonderzoek in 2008 leiden ertoe dat de inspecteur X  navorderingsaanslagen IB en naheffingsaanslagen omzetbelasting oplegt, met omkering en verzwaring van de bewijslast.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt, anders dan de inspecteur, dat het elektronische kassasysteem van X voldoet aan de voorwaarden van artikel 52 AWR.  Het hof bevestigt het oordeel van de rechtbank dat X niet kan worden tegengeworpen dat de detailgegevens uit het kassasysteem niet zijn bewaard, omdat de software de mogelijkheid van exporteren van detailgegevens in die periode nog niet bood. Het is niet aannemelijk dat X de daarvoor noodzakelijke uitbreidingsmodule eerder dan in 2008 heeft kunnen aanschaffen. Vervolgens oordeelt het hof dat het renseignement van de FIOD - waarin is gesproken van een vermoeden - op zich onvoldoende is om te concluderen dat de inkoopadministratie van X niet juist zou zijn. De inspecteur heeft de administratie van X ten onrechte verworpen en heeft de omzet- en winstcorrecties ook niet aannemelijk gemaakt, aldus het hof.  

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Omzetbelasting

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 8 augustus

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen