Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat het niet bewaren van detailgegevens in dit geval er niet toe leidt dat de administratieplicht is geschonden en dat dit zou moeten leiden tot toepassing van omkering en verzwaring van de bewijslast.

Belanghebbende, X, exploiteert een restaurant waar hij gebruik maakt van een geautomatiseerd systeem voor het opnemen en afrekenen van bestellingen. Bij een boekenonderzoek constateert de inspecteur dat de detailgegevens van bestellingen uit dat systeem zijn verwijderd. De inspecteur stelt dat X niet heeft voldaan aan zijn administratieplicht.

De Hoge Raad oordeelt dat het niet bewaren van detailgegevens van uitgevoerde bestellingen kan leiden tot schending van de administratieverplichtingen van art. 52 AWR (HR 26 juni 2015, nr. 13/04127, V-N 2015/32.11). Deze detailgegevens vallen in beginsel onder de bewaarplicht, omdat met behulp van deze gegevens op goederenniveau een verband is te maken tussen de verkoop en de inkoop. Deze gegevens zijn aldus van belang voor de heffing van belasting, tenzij er voldoende andere gegevens aanwezig zijn die een afdoende controle binnen een redelijke termijn van de verantwoorde omzet in geld mogelijk maakt. Het hof heeft verzuimd om dit laatste te onderzoeken.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat het niet bewaren van detailgegevens er niet toe leidt dat de administratieplicht is geschonden en dat dit zou moeten leiden tot toepassing van omkering en verzwaring van de bewijslast. Voor schending van de administratieverplichtingen is het noodzakelijk dat de niet-bewaarde detailgegevens voor de inspecteur daadwerkelijk een controlemogelijkheid zouden opleveren, en zo dit het geval is, dat de administratie niet tevens zodanige gegevens bevat dat een controle met vergelijkbare waarde mogelijk is als bij een controle aan de hand van de niet-bewaarde detailgegevens. Het hof oordeelt dat de verbandscontrole die de inspecteur voorstaat een zeer grote onzekerheidsmarge kent. Die onzekerheidsmarge is dermate groot, dat de betrouwbaarheid van deze controlemethode niet groter is dan een controle op basis van brutowinstpercentages op het niveau van de onderneming als geheel, afgezet tegen de in de branche gebruikelijke brutowinstpercentages.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Editie: 25 augustus

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen