Er zijn geen signalen bekend dat de toename van NSW-landgoederen (deels) te wijten is aan het opzetten van fiscale ontwijkingsconstructies. Dat schrijft Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën naar aanleiding van vragen van het Kamerlid Stultiens (GL-PvdA) over de landgoederenvrijstelling.

Het aantal NSW-landgoederen is volgens de staatssecretaris toegenomen door splitsing van reeds bestaande NSW-landgoederen. De Natuurschoonwet 1928 (NSW) beoogt natuurschoon en cultureel erfgoed te behouden en voorkomt versnippering van landgoederen in Nederland. Via de NSW faciliteert de overheid particuliere eigenaren om hun landgoed te beheren en als eenheid te behouden. De fiscale faciliteiten voor NSW-landgoederen betreffen eenmalige faciliteiten bij de verkrijging van een landgoed in de erf- of schenkbelasting en de overdrachtsbelasting en jaarlijkse faciliteiten in de onroerendezaakbelasting, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Om als NSW-landgoed te kwalificeren gelden verscherpte materiële voorwaarden die door de Belastingdienst en het RVO worden beoordeeld en gecontroleerd. De NSW en de bijbehorende fiscale faciliteiten zijn in 2014 positief geëvalueerd. Daarbij is ook vastgesteld dat onderhoud en instandhouding van natuurschoon door particulieren (met subsidie en belastingvoordelen) aanzienlijk goedkoper is dan instandhouding van natuurschoon door de overheid of natuurorganisaties. Een nieuwe evaluatie van de NSW en de bijbehorende fiscale faciliteiten vindt plaats in 2033.

Tot slot acht de staatssecretaris verdere bestrijding van misbruik van de fiscale faciliteiten voor NSW-landgoederen niet nodig, omdat de NSW reeds voldoende waarborgen kent om misbruik van deze fiscale faciliteiten te voorkomen.

Wetsartikelen:

Wet op belastingen van rechtsverkeer 15

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 5

Wet inkomstenbelasting 2001 5.7

Natuurschoonwet 1928 1

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Inkomstenbelasting, Waardering onroerende zaken, Vennootschapsbelasting, Schenk- en erfbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 22 januari

Informatiesoort: VN Vandaag

31

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen