Vanaf 1 januari 2013 kan voor een periode van maximaal 104 weken loon dat wordt genoten wegens inactiviteit als loon uit tegenwoordige dienstbetrekking worden aangemerkt. Deze wetswijziging kent geen terugwerkende kracht. Dat antwoordt staatssecretaris Snel van Financiën op Kamervragen over de teveel betaalde belasting over de SBF-verlofuitkering door oud-gevangenispersoneel. Er is teveel belasting betaald omdat de witte tabel ten onrechte niet is toegepast in die periode.

Met de invoering van de Wet uniformering loonbegrip (V-N 2011/32.15) per 1 januari 2013 zijn de verschillen die er waren tussen de fiscale regels en de regels voor de socialezekerheidswetgeving met betrekking tot de begrippen loon uit tegenwoordige en loon uit vroegere dienstbetrekking verduidelijkt en geüniformeerd. Hierdoor ontstond een verruiming voor het van toepassing zijn van de arbeidskorting. Die verruiming geldt dus niet met terugwerkende kracht. Voor de oudere jaren zijn de inhoudingen van loonbelasting dan ook niet te hoog geweest.

De per 1 januari 2013 gewijzigde wettelijke bepaling geldt vanaf dat moment voor alle gevallen waarin iemand een uitkering wegens tijdelijke inactiviteit geniet of gaat genieten. De groep oud-gevangenispersoneel die in 2010 de Substantieel Bezwarende Functie (SBF) uitkering is gaan genieten heeft geen baat bij deze verruiming. Voor de groep vanaf 2011 geldt dat zij nog een of enkele maanden in 2013 recht heeft op de fiscale voordelen. De voormalig SBF-verlofmedewerkers die op basis van de wetgeving in aanmerking komen voor een teruggave van de loonbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet zijn hierover per brief geïnformeerd.

De Kamervragen zijn gesteld door de leden Van Nispen (SP) en Omtzigt (CDA).

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 12 maart

22

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen