A-G Wattel is van mening dat oneigenlijke motieven niet zijn vereist voor de verliesverrekeningsbeperking, die de handel in verlieslichamen wil tegen te gaan. Het maakt niet uit dat van misbruik geen sprake is en dat de verliezen van de dochters mede een gevolg zijn van de maatschappelijke doelstelling van X nv.

X nv en haar twee dochter-bv's maken deel uit van de fiscale eenheid voor de VPB van Stichting C (een woningcorporatie). De dochters verhuren onroerende zaken aan derden. Stichting C verkoopt in 2016 een aandelenbelang van 55,02% in X nv aan drie partijen. X nv vormt direct met haar twee dochters een nieuwe fiscale eenheid voor de VPB. In geschil is de VPB-aanslag van X nv over haar eerste korte boekjaar, waarbij de inspecteur weigert om de voorvoegingsverliezen van de dochters te verrekenen (art. 20a Wet VPB 1969). Volgens Rechtbank Noord-Holland is het belang in X nv in belangrijke mate (30% of meer) gewijzigd en houden haar dochters zich bezig met beleggen. De verliesverrekening is daarom niet mogelijk (art 20a lid 8 onderdeel a Wet VPB 1969). X nv gaat in sprongcassatie.

Advocaat-Generaal Wattel is van mening dat oneigenlijke motieven niet zijn vereist voor de verliesverrekeningsbeperking, die de handel in verlieslichamen wil tegen te gaan. Het maakt niet uit dat van misbruik geen sprake is en dat de verliezen van de dochters mede een gevolg zijn van de maatschappelijke doelstelling van X nv. Of dat resultaat wenselijk is, staat niet ter beoordeling van de rechter, maar van de politiek. De wetgever wil een gelijk speelveld creëren tussen woningcorporaties en andere vastgoed(verhuur)ondernemingen. Het vergelijken van de dochters met hotels, cafés, restaurants, tennishallen, bowlingbanen, squashbanen en soortgelijke ondernemingen gaat ook niet op. De verliesverrekeningsbeperking wordt bovendien verzacht door de mogelijkheid om de boekwaarde van de activa op de waarde in het economische verkeer te stellen. De A-G concludeert tot ongegrondverklaring.

Lees ook het thema Geen verrekening voorvoegingsverliezen volgens A-G door verhuurd vastgoed.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 20a

Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Editie: 16 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

357

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen