De Hoge Raad oordeelt dat de inspecteur de 'settlement demand' niet onrechtmatig heeft verkregen. X heeft namelijk met het (doen) verstrekken van de settlement demand ervan afgezien gebruik te maken van zijn recht om de gevraagde gegevens niet te verstrekken.

De heer X raakt in 2009 gewond bij een vliegtuigongeluk en dient forse schadeclaims in. Zijn advocaat stelt in de 'settlement demand' dat X voorheen een succesvol zakenman was met belangen in Turkije. In totaal ontvangt X ruim $ 2 miljoen schadevergoeding, zonder deze in de IB-sfeer te verantwoorden. Er wordt een onderzoek naar X gestart als hij met contant geld een auto koopt. In geschil is of vervolgens terecht informatiebeschikkingen jegens hem zijn genomen. Volgens Hof 's-Hertogenbosch heeft de advocaat van X zich ten aanzien van de toegezonden settlement demand niet beroepen op zijn verschoningsrecht. De inspecteur is daarom bevoegd vragen te stellen over de settlement demand en X moet die vragen beantwoorden. X gaat in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat de inspecteur de settlement demand niet onrechtmatig heeft verkregen. X heeft namelijk met het (doen) verstrekken van de settlement demand ervan afgezien gebruik te maken van zijn recht om de gevraagde gegevens niet te verstrekken met een beroep op de vertrouwelijkheid van zijn contacten met de door hem benaderde geheimhouder (vgl. HR 27 april 2012, 10/04774, BNB 2012/231, r.o. 3.5.3). X stelt ook vergeefs dat de inspecteur hem niet de cautie (het recht om te zwijgen) heeft gegeven. Er zijn namelijk geen vragen gesteld met het oog op het opleggen van een boete. Bovendien is het oordeel over het verzuim de cautie te geven voorbehouden aan de rechter die over de boete moet oordelen. X krijgt vanwege het overschrijden van de redelijke termijn wel een immateriële schadevergoeding van € 500. Het beroep van X is slechts in zoverre gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Algemene wet bestuursrecht 5:10a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 53a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 8

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Algemene wet bestuursrecht 8:29

Algemene wet bestuursrecht 8:42

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hoge Raad

Editie: 24 mei

Carrousel: Carrousel

8

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen