Rechtbank Gelderland oordeelt dat de woondelenvrijstelling niet van toepassing is op het behandelcentrum voor kinderen en jongeren met complexe gedragsproblemen. 

Belanghebbende, X, is een stichting die een behandelcentrum exploiteert voor kinderen en jongeren vanaf 12 jaar met complexe gedragsproblemen. De jongeren verblijven in het behandelcentrum met een machtiging van de kinderrechter. In geschil is of de woondelenvrijstelling van toepassing is.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de woondelenvrijstelling niet van toepassing is op het behandelcentrum voor kinderen en jongeren met complexe gedragsproblemen. De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake is van een duurzaam verblijf dat het karakter heeft van wonen, maar van een verblijf met een tijdelijk karakter ten behoeve van een zo kortdurend mogelijke behandeling. Volgens het jaarverslag van X neemt zij immers ‘maar voor een bepaalde tijd de opvoeding van de ouders over'. Het verblijf is bovendien op onvrijwillige basis, namelijk met een machtiging van de kinderrechter. De behandeling en het daaraan gekoppelde verblijf is daarom gericht op een zo spoedig mogelijke uitstroom, waarbij het merendeel van de jongeren teruggaat naar huis. Van een duurzaam verblijf dat voor de jongeren het karakter heeft van wonen, is geen sprake. Dat een deel van de jongeren in de basisregistratie personen op het adres van X wordt ingeschreven, leidt niet tot een ander oordeel nu deze inschrijving geen zelfstandig criterium is. Het beroep van X is wel gegrond, omdat de WOZ-waarde van het behandelcentrum te hoog is vastgesteld.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Gemeentewet 220e

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 24 december

7

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen