De Nationale ombudsman acht het wenselijk dat gemeenten in beleid neerleggen hoe zij vermogensbestanddelen die met een specifiek doel zijn verkregen laten meetellen bij de vraag of een belastingschuldige recht heeft op kwijtschelding. 

Belanghebbenden dienen een klacht in bij de Nationale ombudsman omdat de gemeente Purmerend weigert bepaalde vermogensbestanddelen buiten de vermogenstoets te laten voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

De Nationale ombudsman acht het wenselijk dat gemeenten in beleid neerleggen hoe zij vermogensbestanddelen die met een specifiek doel zijn verkregen laten meetellen bij de vraag of een belastingschuldige recht heeft op kwijtschelding. Het gaat dan bijvoorbeeld om schadevergoedingen. De gemeente Purmerend rekent betalingen van zorgkosten slechts één maand niet tot het vermogen, omdat dit geld doorgaans binnen die maand zal zijn besteed. De Nationale ombudsman acht dit beleid redelijk, te meer omdat in de gemeente Purmerend maatwerk mogelijk blijft. Het college van B en W heeft dit maatwerk niet hoeven toepassen op de schadevergoeding van belanghebbende en de verzekeringsuitkering voor een geannuleerde vakantie. De klachten van belanghebbenden zijn dus niet gegrond.

Wetsartikelen:

Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 7

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Invordering, Belastingen van lagere overheden

Instantie: Nationale ombudsman

Editie: 18 december

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen