Tegen circa 2,5% van de vastgestelde WOZ-waarden wordt bezwaar gemaakt. Dit bezwaar leidt in totaal bij circa 1% van de woningen tot een verandering van de WOZ-waarde. De totale kosten van de WOZ-bezwaarafhandeling bedragen ongeveer een derde van de totale WOZ-kosten, circa € 50 miljoen per jaar. Hierin zijn zowel de proceskostenvergoedingen opgenomen als de indirecte kosten betreffende de bezwaar- en beroepsafhandeling door gemeenten.
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) voert op dit moment een onderzoek uit naar de ontwikkeling van het aantal bezwaar- en beroepsprocedures dat door no cure no pay-bedrijven wordt gevoerd en de in verband daarmee toegekende kostenvergoedingen. De verwachting is dat het onderzoek deze zomer wordt afgerond. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt vervolgens bekeken welke oplossingen er voor deze problematiek zijn.
Verder deelt de minister nog mee dat er een onderzoek is verricht naar bouwstenen voor een herziening van het gemeentelijk belastinggebied. Het rapport bevat een aantal bouwstenen om de verdeling van de lokale lastendruk evenwichtiger te maken. Het rapport wordt naar verwachting in het voorjaar aangeboden aan de Tweede Kamer.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Waardering onroerende zaken, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Regelgevende instantie: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Editie: 28 april