Op dit moment zijn er nog geen aangiftegegevens beschikbaar op basis waarvan kan worden geraamd wat de ontwikkeling is van het aantal aanmerkelijkbelanghouders met excessieve schulden tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.
Wel is er een fors gedragseffect te zien door de aankondiging van het wetsvoorstel en het feit dat nog gebruik kon worden gemaakt van het box 2-tarief van 25%. Vanwege de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor ondernemers heeft het kabinet uitgebreide steunmaatregelen voor ondernemers ingevoerd.
Het (extra) lenen door de aanmerkelijkbelanghouder tijdens de coronacrisis leidt ertoe dat de liquiditeitspositie van de eigen vennootschap wordt uitgehold terwijl het kabinet juist probeert om met diverse steunmaatregelen de liquiditeitspositie van ondernemingen op peil te houden. Indien er desondanks aanmerkelijkbelanghouders zijn die de afgelopen tijd extra geld hebben geleend van hun eigen vennootschap, dan hoeft dat niet tot gevolg te hebben dat er meer aanmerkelijkbelanghouders door het wetsvoorstel zullen worden geraakt.
Mede vanwege de coronacrisis is de inwerkingtreding met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2023. De eerste peildatum is 31 december 2023.
Lees ook het thema Wet excessief lenen bij eigen vennootschap of de video over dit onderwerp op TaxVisions.nl (login vereist).
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting
Dossiers: Corona
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 5 juli
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel