Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verantwoordelijkheid voor het indienen van juiste btw-aangiften bij X lag en dat het voor haar rekening en risico is dat zij de aangiften aan een ander heeft overgelaten.

Belanghebbende, mevrouw X, staat vanaf 1 september 2010 ingeschreven in het handelsregister. Volgens de inschrijving houdt X zich bezig met de export van bloemen. Op 1 januari 2012 staakt X haar onderneming. X had als bestuurder van een andere onderneming een zakelijke bankrekening geopend. Deze rekening gebruikte X ook voor haar eigen onderneming. Het beheer van deze rekening was aan de heer S overgedragen. S beschikte over de bankpas, pincode, inloggegevens en tancodes. Tijdens een boekenonderzoek komt vast te staan dat X in 2010 en 2011 voor in totaal € 29.503 aan onterechte btw-teruggaven heeft ontvangen. In geschil is de naheffingsaanslag en de vergrijpboete van 50%.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verantwoordelijkheid voor het indienen van juiste btw-aangiften bij X lag en dat het voor haar rekening en risico is dat zij de aangiften heeft overgelaten aan S. De aangiften zijn namelijk ingediend op haar naam en hiervoor is gebruik gemaakt van de (exclusief) aan X verstrekte inloggegevens. Er is grove schuld vanwege het uit handen geven van deze inloggegevens. Gelet op de slechte financiële situatie van X wordt de boete gematigd tot € 4400. Het beroep van X is deels gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Omzetbelasting

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 26 oktober

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen