De handhavingstermijn voor de Wet DBA wordt mogelijk langer opgeschort. Dat heeft de Staatssecretaris van Financiën onder meer geantwoord op vragen van de vaste commissie voor Financiën over de tweede voortgangsrapportage Wet DBA.

De handhavingstermijn voor de Wet DBA wordt mogelijk langer opgeschort. Dat heeft de Staatssecretaris van Financiën onder meer geantwoord op vragen van de vaste commissie voor Financiën over de tweede voortgangsrapportage Wet DBA. Een mogelijke verlenging van de tot 1 januari 2018 opgeschorte handhavingstermijn hangt af van de voortgang en de (voorlopige) uitkomsten van het onderzoek naar de herijking van de begrippen "gezagsverhouding" en " vrije vervanging" uit het arbeidsrecht. Een beslissing over de opschorting wordt ruimschoots voor 1 januari 2018 gecommuniceerd, zodat opdrachtgevers en opdrachtnemers in een vroeg stadium weten waar zij aan toe zijn.

Op de vraag of zzp'ers die werken op een kantoorplek en soms met de computer van het bedrijf geen risico lopen, antwoordt hij als volgt: Ook bij zzp'ers die werken op een kantoorplek en soms met de computer van het bedrijf, draait het om de vraag of zij op basis van alle feiten en omstandigheden buiten dienstbetrekking werken. Dat kan bijvoorbeeld als de zzp'er zelf verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het op juiste wijze uitvoeren van de opdracht en hij de werkzaamheden naar eigen inzicht inricht en uitvoert. Als daarbij de mogelijke instructies van de opdrachtgever beperkt zijn tot instructies omtrent het resultaat van de opdracht, dan is er geen sprake van werkgeversgezag. Het werken op een kantoorplek met een computer van de opdrachtgever, doet daar geen afbreuk aan.

Op de vraag wat het verschil is tussen een aanwijzing door de opdrachtgever en een aanwijzing door een leidinggevende geeft hij het volgende antwoord: Een aanwijzing van de opdrachtgever beperkt zich in de regel tot een nadere bepaling van de verlangde prestaties op grond van de overeenkomst van opdracht. Een leidinggevende kan verdergaande aanwijzingen geven over de wijze waarop de werkzaamheden moeten worden verricht en over de gang van zaken binnen de onderneming van de werkgever.

Verder deelt de staatssecretaris mee wat hij gedaan heeft met de tien aanbevelingen van de Commissie beoordeling modelovereenkomsten DBA. Hij heeft er vijf overgenomen en vijf (nog) niet. De aanbevelingen die hij heeft overgenomen of gaat overnemen zijn: verlenging implementatietermijn, een bijsluiter bij de algemene overeenkomsten, een beleidsbesluit over de wijze waarop de Belastingdienst met modelovereenkomsten omgaat, het geven van meer duidelijkheid wanneer het gebruik van een modelovereenkomst niet nodig is en de aanbeveling om alleen bij fraude/ evidente afwijking tot handhaving over te gaan. De aanbevelingen die hij (nog) niet heeft overgenomen hangen samen met het op basis van vooraf vastgestelde criteria (gedeeltelijk) loslaten van het civiele kader, waar de fiscaliteit op dit moment bij aansluit. Het kabinet geeft er de voorkeur aan de resultaten van het onderzoek naar de begrippen "gezagsverhouding" en "vrije vervangbaarheid" af te wachten, voordat over deze aanbevelingen wordt besloten.

[Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 9 december

12

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen