Inkomensondersteuning moet bestaanszekerheid bieden, makkelijk te begrijpen zijn en werk moet (meer) lonen. Dit zijn de drie doelen die minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt in zijn brief over de hervormingsagenda inkomensondersteuning.

Ongeveer 70% van de mensen in ons land heeft recht op een vorm van inkomensondersteuning zoals toeslagen, sociale verzekeringen en voorzieningen. Het huidige stelsel van inkomensondersteuning wordt door een deel van de mensen als onbegrijpelijk, onzeker, onrealistisch, ontoereikend en oneerlijk ervaren. De afhankelijkheid van aanvullende inkomensregelingen als toeslagen en gemeentelijke regelingen is volgens de bewindspersoon te groot geworden. Het kabinet wil de balans herstellen.

Met de hervormingsagenda werkt het kabinet voorstellen uit voor vereenvoudiging en hervorming op de korte, middellange en lange termijn. Hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel is volgens de minister de enige manier om meer werken voor alle groepen te laten lonen, en de fundamentele problemen van het toeslagenstelsel aan te pakken. In het voorjaar van 2025 wordt een aantal opties voor hervormingen van het belasting- en toeslagensysteem gepresenteerd.

Los van de vereenvoudigingsagenda wordt er onder andere gewerkt aan het vergisrecht, dat ervoor zorgt ervoor dat fouten die mensen maken minder zwaar worden aangerekend. Ook werkt het kabinet aan een wetsvoorstel dat proactieve dienstverlening mogelijk maakt door het UWV, SVB en gemeenten. Zij krijgen meer bevoegdheden om mensen gericht te informeren en vervolgens actief te faciliteren. Daarnaast is er aandacht voor het verbeteren van armoedebeleid en het garanderen van het bestaansminimum.

In het voorjaar van 2025 wordt de Kamer geïnformeerd over de verdere uitwerking van de hervormingsagenda.

Wetsartikelen:

Algemene Ouderdomswet 1

Wet inkomstenbelasting 2001 3.124

Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen 2

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Sociale zekerheid algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet, Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Editie: 20 november

Informatiesoort: VN Vandaag

256

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen