X is het niet eens met aanslagen rioolheffing en afvalstoffenheffing die de gemeente Hilversum hem heeft opgelegd. Hij stelt dat de gemeente bij beide heffingen de opbrengstlimiet heeft overschreden.
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de gemeente de opbrengstlimiet voor de afvalstoffenheffing heeft overschreden door geen rekening te houden met de in een reeks van jaren terugbetaalde overschotten vanuit de gewestelijke afvaldienst en ook door bij de tariefstelling voor het jaar 2012 geen rekening te houden met een voorzienbaar overschot over 2012. Rekening houdend met een extra bate is er sprake van een overschrijding van de limiet van bijna 10%. De rechtbank besluit de aanslag afvalstoffenheffing te verminderen met dit percentage. Bij de rioolheffing is geen sprake van een overschrijding van de opbrengstlimiet.
Hof Amsterdam oordeelt anders dan de rechtbank dat de gemeente Hilversum de opbrengstlimiet niet heeft overschreden door in de begroting niet op de door X gewenste wijze rekening te houden met de in een reeks van jaren terugbetaalde overschotten vanuit de gewestelijke afvaldienst. Het hof overweegt dat de gemeente in haar ramingen wel rekening heeft gehouden met de te verwachten teruggaven van de gewestelijke afvaldienst door de vorming van een egalisatiereserve Afvalstoffenheffing waaraan dotaties plaatsvinden. Onttrekkingen aan deze reserve vinden enkel plaats ten behoeve van afvalstoffenverwerking. Er is volgens het hof geen sprake van een wijze van ramen en egaliseren die de gemeente redelijkerwijs niet kon hanteren.
Wetsartikelen:
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingen van lagere overheden
Instantie: Hof Amsterdam
Editie: 9 februari