Hof Amsterdam oordeelt dat het resultaat uit hoofde van de door D verrichte handelsactiviteiten die via C AG zijn geleid, als een resultaat van de door belanghebbende (X bv) gedreven onderneming moet worden aangemerkt. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

 

De aandelen van belanghebbende (X bv) zijn in handen van D. Belanghebbende houdt onder andere de aandelen in de gevoegde vennootschap G bv. G bv drijft een onderneming die papier inkoopt en weer verkoopt. In 1994 richt D in Zwitserland C AG op. D vermeldt zijn belang in C AG niet in zijn belastingaangiften. Uit een onderzoek komt het vermoeden naar voren dat D C AG heeft opgericht om de omzet, die onder de naam van C AG is behaald, uit het zicht van de Nederlandse fiscus te houden. Uit het onderzoek blijkt dat C AG en G bv dezelfde leveranciers van papier hebben, dezelfde papierproducten, dezelfde logistieke bedrijven inschakelen en dezelfde afnemers van papier hebben. Naar aanleiding van het onderzoek legt de inspecteur diverse (navorderings)aanslagen IB, VB en VPB op. In geschil is of er sprake is van winstoverheveling van belanghebbende naar C AG.

Hof Amsterdam (MK III, 6 januari 2011, P07/00353-00354) oordeelt dat het resultaat uit hoofde van de door D verrichte handelsactiviteiten die via C AG zijn geleid, als een resultaat van de door belanghebbende (X bv) gedreven onderneming moet worden aangemerkt. Volgens het hof is namelijk – door het resultaat aan C AG toe te rekenen – de desbetreffende winst aan belanghebbende onttrokken. Vervolgens oordeelt het hof dat de toerekening van het resultaat aan C AG niet op zakelijke gronden berustte, maar is ingegeven door het belang van D bij het buiten de Nederlandse belastingheffing brengen van een (groot) deel van het door belanghebbende behaalde resultaat. Gezien de specifieke door C AG verrichte ondernemingsactiviteiten komt volgens het hof nog wel een deel van het resultaat aan C AG toe. Het hof stelt dit in goede justitie vast op 15% van de kosten van C AG. Het hof vermindert de VPB-aanslagen over de jaren 2000 en 2001. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 4.12

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 10

Wet op de loonbelasting 1964 20a

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Instantie: Hoge Raad

Editie: 15 februari

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen