Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de wijze waarop de gemeente Nijmegen omgaat met het schommelfonds voor de rioolrechten in strijd is met de comptabiliteitsvoorschriften. De verordening rioolrechten is onverbindend. De aanslag komt te vervallen.

Belanghebbende, X, stelt dat de verordening rioolrechten 2006 van de gemeente Nijmegen onverbindend is omdat de gemeente het tarief zodanig heeft vastgesteld dat de geraamde baten uitgaan boven de geraamde lasten ter zake (de opbrengstlimiet). Kernvraag in deze procedure is of de gemeente investeringen ter zake van de riolering moet activeren of deze ten laste van één jaar mag brengen. Nu de gemeentelijke begroting als uitgangspunt dient voor de ramingen, gaat het er hierbij om of de toerekening van investeringsuitgaven aan het desbetreffende jaar in die ramingen niet in strijd komt met de voor de gemeente geldende comptabiliteitsvoorschriften, aldus de Hoge Raad (HR 6 januari 2012, nr. 10/03677, BNB 2012/103). Dit is een rechtsvraag die de belastingrechter bij een dergelijk geschil heeft te beantwoorden. Het oordeel van Hof Arnhem dat de belastingrechter op dit punt geen toetsingsrecht toekomt, is onjuist. De Hoge Raad vermeldt dat de verwijzingsrechter het gemeentelijke ‘schommelfonds' in zijn oordeel moet betrekken.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de wijze waarop de gemeente Nijmegen omgaat met het schommelfonds voor de rioolrechten in strijd is met de comptabiliteitsvoorschriften. Uit deze comptabiliteitsvoorschriften volgt dat de gemeente (a) eerst kan sparen in een voorziening en dan later ten laste van deze voorziening investeringsuitgaven kan doen of (b) eerst investeringsuitgaven kan doen en op de activering hiervan kan afschrijven in de jaren na het jaar van investering. De gemeente Nijmegen hanteert een schommelfonds. In werkelijkheid heeft de gemeente investeringsuitgaven onmiddellijk als last genomen. Het door de gemeente gehanteerde schommelfonds is hierdoor in het eerste jaar meteen negatief; in het schommelfonds wordt dan ook niet gespaard voor toekomstige vervangingsinvesteringen. Dit is in strijd met de comptabiliteitsvoorschriften. Er is (ook) geen sprake van een ideaalcomplex. Het tarief in de verordening is onverbindend. De aanslag komt te vervallen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229b

Gemeentewet 229

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Milieuheffingen

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Editie: 26 september

0

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen