De Hoge Raad beslist dat een informatiebeschikking betrekking kan hebben op meer dan één jaar en/of meer dan één belastingmiddel. Voor zover de beschikking betrekking heeft op een middel waaraan stichting X niet is onderworpen moet deze worden vernietigd.

Belanghebbende, stichting X, exploiteert een winkel en webwinkel waarin schaalmodellen van onder andere vrachtauto's worden verkocht. Bestuurders zijn A en zijn echtgenote B. Bij een boekenonderzoek stelt de inspecteur vast dat een groot deel van de kopen en verkopen contant wordt betaald en dat via een privé-bankrekening ook ontvangsten binnen komen, bestemd voor de stichting. De inspecteur concludeert dat stichting X niet aan haar administratieve verplichtingen voldoet en legt stichting X een informatiebeschikking op over de jaren 2007-2011, die stichting X bestrijdt. De informatiebeschikking betreft de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Hof Arnhem-Leeuwarden beslist dat de informatiebeschikking rechtsgeldig door de inspecteur is vastgesteld. Het hoger beroep van stichting X is ongegrond. Stichting X komt in cassatie.

Volgens de Hoge Raad kan, in tegenstelling tot hetgeen stichting X stelt, een informatiebeschikking betrekking hebben op meer dan één jaar en/of meer dan één belastingmiddel. Dit blijkt uit de tekst van artikel 52a lid 1, AWR, en de totstandkomingsgeschiedenis van dit artikel. Stichting X kan als stichting echter niet onderworpen zijn aan de inkomstenbelasting. De inspecteur heeft de informatiebeschikking ten onrechte mede betrekking laten hebben op aan stichting X op te leggen aanslagen of navorderingsaanslagen in die belasting. De informatiebeschikking is in zoverre onjuist en wordt (alleen) op dit punt vernietigd. Het cassatieberoep is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting

Instantie: Hoge Raad

Editie: 14 december

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen