Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de administratie van heer X senior zodanige ernstige gebreken vertoont dat niet wordt voldaan aan de administratieplicht en dat omkering van de bewijslast daarom is gerechtvaardigd.
De heer X senior was firmant van een vof die tot en met 2013 een juwelierszaak exploiteerde. De vof kocht op grote schaal juwelen en oud goud van particulieren in, wat 99% van de omzet uitmaakte. In 2015 wordt een boekenonderzoek aangekondigd. In 2016 overlijdt X senior. In geschil is of terecht een IB-informatiebeschikking is genomen voor 2010 tot en met 2013 en in het bijzonder of de administratieplicht door X senior goed werd nageleefd. Zo kan geen inzage worden gegeven in het wettelijk verplichte inkoopregister, aangezien hiervan - na afgifte aan de politie - geen afschrift zou zijn bewaard.
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de administratie zodanige ernstige gebreken vertoont dat niet wordt voldaan aan de administratieplicht en dat omkering van de bewijslast daarom is gerechtvaardigd. Er is namelijk geen enkele administratie van de voorraad. Slechts aan het einde van ieder jaar werd hiervan 'op gevoel' een schatting gemaakt. Van de verkoopadministratie zijn enkel pinbonnen, ongenummerde blanco doordrukken van kassabonnen en facturen van de oud-goud opkoper met een bedrag en een datum van betaling bewaard gebleven. Op deze stukken staat echter niet wat er is verkocht. Het beroep van belanghebbenden, de erven X senior, is in zoverre ongegrond.
Lees ook de thema's Informatiebeschikking: stand van zaken en Informatieverplichting
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Nederland
Editie: 17 december