Rechtbank Noord-Nederland heeft uitgemaakt dat een ruim geformuleerde informatiebeschikking mogelijk is, in het kader van een onderzoek naar objectieve en subjectieve belastingplicht van een naar Zwitsers recht opgerichte entiteit.
De inspecteur doet onderzoek naar de belastingplicht van X (een Zwitserse GmbH) voor de Nederlandse vennootschapsbelasting vanwege de plaats van leiding, dan wel vanwege het bestaan van een vaste inrichting. De GmbH wordt daarom gevraagd de gehele originele administratie te overleggen inclusief verslagen van bestuursvergaderingen en e-mails. De inspecteur heeft een reeks aanwijzingen dat gepresenteerde bestuurder niet de feitelijk leiding in handen heeft.
X verstrekt de gevraagde informatie niet, waarop de inspecteur voor verschillende jaren een informatiebeschikking neemt. In de bezwaar- en beroepsprocedure stelt X zich op het standpunt dat degene die het bezwaar behandelt in feite betrokken was bij het nemen van de informatiebeschikking. Dat zou volgens X een gebrekkig mandaat opleveren voor de behandeling van het bezwaar en voor het voeren van een hoorgesprek. X kan het mandaatgebrek niet voldoende onderbouwen. Voorts zou volgens X de informatiebeschikking te ruim geformuleerd zijn.
Rechtbank Noord-Nederland overweegt dat de informatieverplichting betrekking kan hebben op zowel de objectieve als de subjectieve belastingplicht. Ook in het kader van de subjectieve belastingplicht is het volgens de rechtbank voldoende dat de inspecteur zich op basis van de hem ter beschikking staande informatie in redelijkheid op het standpunt kan stellen dat de gevraagde informatie van belang kan zijn. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken
Wetsartikelen:
Algemene wet bestuursrecht 10:3
Algemene wet bestuursrecht 7:5
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Nederland
Editie: 3 december