Het oninbare deel van de coronabelastingschuld bedraagt € 3,5 miljard van de nog openstaande schuld. De raming hiervan is nog steeds onzeker. Dit deelt staatssecretaris Van Rij van Financiën met de Kamer naar aanleiding van vragen door uitgenodigde burgers bij de V-100 van 27 mei 2024.

De coronasteunmaatregelen waren tijdelijke maatregelen. De maatregelen voor het versoepelen van de coronaterugbetalingsregelingen om ondernemers tegemoet te komen waren ook van tijdelijke aard. Inmiddels is het percentage van de invorderingsrente weer teruggebracht naar 4%. Ook is de coulanceregeling na 1 april 2024 niet verder verlengd.

De uitvoeringslast bij de Belastingdienst voor de afwikkeling van de coronabetalingsregeling is aanzienlijk. Er wordt daarom ingezet om ondernemers zo veel mogelijk binnen de betalingsregeling te houden. De betalingsregeling is niet alleen gunstig voor de ondernemers, maar ook voor de Belastingdienst. Er is dan immers geen capaciteit nodig voor dwanginvordering. De Belastingdienst geeft de hoogste prioriteit aan werkzaamheden van verzoeken voor versoepelingen, uitstel, sanering en bezwaar- en beroepschriften van ondernemers uit de coronabetalingsregeling. Om de beschikbare invorderingscapaciteit te verhogen is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om extra capaciteit van externe partijen in te zetten bij invorderingswerkzaamheden. Nu wordt een Taskforce ingesteld door de Belastingdienst.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 27 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

Dossiers: Corona

374

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen