Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de bewijslast slechts kan worden omgekeerd als de vereiste aangiften niet zijn gedaan. Omdat op de KB Lux-rekening van X slechts US $ 308 stond, kan er geen sprake zijn van omkering van de bewijslast.

Uit het KB Lux-onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat X rekeningen bij de KB Lux-bank heeft aangehouden. De inspecteur legt daarom IB- en VB-(navorderings)aanslagen aan X op. X is het hier niet mee eens. De inspecteur doet op 18 juli 2011 uitspraak. In hoger beroep is nog in geschil of de bewijslast terecht is omgekeerd en verzwaard, en of bewijsvermoedens de omkering van de bewijslast kunnen dragen. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X niet heeft voldaan aan de op hem rustende verplichting om op vragen van de inspecteur naar waarheid en volledig te antwoorden, en dat de bewijslast terecht is omgekeerd en verzwaard. X gaat in cassatie. De Hoge Raad oordeelt dat de inspecteur zich voor elke vanaf 1 juli 2011 gedane uitspraak op bezwaar slechts op de omkering en verzwaring van de bewijslast kan beroepen als hetzij een informatiebeschikking onherroepelijk is geworden, hetzij de vereiste aangifte niet is gedaan. De Hoge Raad verwijst de zaak naar Hof 's-Hertogenbosch.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de bewijslast slechts kan worden omgekeerd als de vereiste aangiften niet zijn gedaan. Het hof wijst er daarbij op dat de uitspraken op bezwaar zijn gedaan ná 1 juli 2011, en vaststaat dat geen informatiebeschikking is genomen door de inspecteur. Vervolgens stelt het hof vast dat X in de jaren 1990 - 2001 over een rekening bij de KB Lux-bank heeft beschikt, en de tegoeden daarop niet in zijn IB/PVV-aangiften heeft verantwoord. X heeft namelijk uiteindelijk erkend dat hij over deze rekening heeft beschikt. Omdat op deze rekening slechts een bescheiden saldo van US $ 308 stond, kan er geen sprake zijn van omkering van de bewijslast. Hierbij is niet van belang dat aan deze zichtrekening ten minste één (onbekende) spaarrekening zou kunnen zijn gekoppeld, omdat in casu niets bekend is over de werkelijke omvang van deze spaarrekening. Het hof stelt daarop vast dat er onvoldoende bijkomende omstandigheden zijn die bijdragen aan het vermoeden dat X de beschikking heeft gehad over het door de inspecteur geschatte vermogen. Het hof vernietigt alle navorderingsaanslagen en vermindert de aanslag over het jaar 2001.

Lees ook de thema's Informatiebeschikking: stand van zaken en Informatieverplichting

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 8:42

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Algemene wet inzake rijksbelastingen 25

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Editie: 5 februari

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen