De huidige crisis rond het coronavirus trekt een grote wissel op de planning bij alle organisaties. Een aantal organisaties heeft aangegeven voor onderdelen van hun proces een volledige inwerkingtreding per 1 januari 2021 niet te gaan halen. Slechts een beperkt aantal beslagen wordt hierdoor geraakt. Daarom wordt voor deze specifieke situaties de mogelijkheid van een overgangstermijn in de wet opgenomen. Hiermee wordt voorkomen dat een latere realisatie van een beperkt aantal processen tot een algeheel uitstel van een half jaar zal leiden. Het gebruik van deze - nader vorm te geven - overgangstermijn wordt strikt ingekaderd.
De bouw en ontwikkeling van de benodigde ICT voor de rekenmodules, die de beslagvrije voet moeten gaan berekenen, is in volle gang. Vanaf 1 juni 2020 wordt gestart met het testen van de verschillende modules. Na de testfase van 3 tot 4 maanden kunnen de rekenmodules in het laatste kwartaal binnen de organisaties worden geïmplementeerd. Verder zijn tussen de ketenpartners afspraken gemaakt over het coördinerend deurwaarderschap, waardoor burgers in beginsel nog maar één beslagleggende partij als aanspreekpunt hebben aangaande de beslagvrije voet.
De tussenmaatregelen waarvoor wetgeving noodzakelijk is, zoals de aanpassing van de beslagvrije voet voor jongvolwassenen en voor in inrichting verblijvenden, zijn gerealiseerd. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Verzamelwet SZW 2020 waarin deze aanpassingen zijn opgenomen.
De internetconsultatie bij het wetsvoorstel Stroomlijning keten voor derdenbeslag ten aanzien van de verbreding van het beslagregister is inmiddels gesloten. Het streven is het wetsvoorstel eind 2020 aan de Tweede Kamer aan te bieden.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Sociale zekerheid algemeen
Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Editie: 3 juni