Hof 's-Gravenhage is van oordeel dat geen sprake is van herstel van de toestand van vóór de verkrijging, omdat verkoper rechtens en feitelijk niet opnieuw de volledige vrijheid heeft gekregen om als eigenaar over de onroerende zaak te beschikken. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

Kopers komen met A bv overeen dat de laatste een onroerende zaak aan hen verkoopt en levert onder ontbindende voorwaarde. A bv verkoopt en levert de onroerende zaak later onder opschortende voorwaarde die gelijkluidend is aan de ontbindende voorwaarde. Na het inroepen van de ontbindende voorwaarde wordt de onroerende zaak op dezelfde dag geleverd aan een derde. Kopers vragen de eerder betaalde overdrachtsbelasting terug, welk verzoek wordt afgewezen. Rechtbank 's-Gravenhage beslist dat dit terecht is, omdat A bv vanwege de gelijktijdig gesloten verkoop onder opschortende voorwaarde vanaf het moment van intreden van de ontbindende voorwaarde nog steeds de (hernieuwde) verplichting had de onroerende zaak te leveren aan kopers of aan een door hen aan te wijzen derde. In geschil is of dit juist is.

Hof 's-Gravenhage (MK II, 29 juni 2012, BK-11/00347, V-N 2013/10.2.4) is van oordeel dat dit het geval is. Nu [A] rechtens en feitelijk niet opnieuw de volledige vrijheid heeft gekregen als eigenaar over de onroerende zaak te beschikken, is geen sprake van het voor de teruggaaf vereiste herstel van de toestand vóór de verkrijging. Het in wezen enkel passeren van de onroerende zaak van het vermogen van A bv als gevolg van de inwerkingtreding van en het juridische gevolg geven aan de ontbindende voorwaarde, is daartoe onvoldoende. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op belastingen van rechtsverkeer 19

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Instantie: Hoge Raad

Editie: 5 april

16

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen