Het kabinet gaat de kamerverhuurvrijstelling beter in beeld brengen en verkent mogelijkheden om hospitaverhuur aantrekkelijker te maken. Dit staat in een reactie van minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in reactie op vragen van Kamerleden van NSC.
Volgens de minister is de potentie aan extra kamers voor studenten door middel van hospitaverhuur groot. Veel hypotheekverstrekkers keuren de verhuur van een kamer echter niet goed of verbinden hier voorwaarden aan. Dit is volgens de bewindspersoon onwenselijk en daarom wordt er gewerkt aan een wetswijziging die ertoe moet leiden dat een huurcontract – alleen in het geval van hospitaverhuur – bij verkoop kan worden beëindigd.
Het kabinet verkent ook wat de consequenties zijn als de kostendelersnorm wordt aangepast of afgeschaft in de sociale zekerheidswetten met een kostendelersnorm (Participatiewet, AIO, IOAW, IOAZ, Anw en de Toeslagenwet) en welk effect dit heeft op woningdelen. Daarnaast wordt ingezet op het niet doorvoeren van de inkomensafhankelijke huurverhoging (IAH) voor huurders die door hospitaverhuur boven de IAH-grens uitkomen.
Momenteel is het nog niet mogelijk dat huurtoeslag wordt ingezet om kamerverhuur beter betaalbaar te maken. Voor het recht om huurtoeslag vast stellen wordt gebruik gemaakt van het Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Onzelfstandige ruimtes, waaronder kamers, worden hierin niet geregistreerd. Een uitbreiding van de huurtoeslag naar onzelfstandige woonruimtes is hierdoor niet uitvoerbaar. Indien de huurtoeslag wordt uitgebreid zijn de extra kosten naar schatting tussen € 925 miljoen tot € 1,3 miljard.
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.114
Wet hersteloperatie toeslagen 7
Wet hersteloperatie toeslagen 11
Rubriek: Inkomstenbelasting, Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Informatiesoort: VN Vandaag
Editie: 4 december