Nederland blijft zich inzetten voor een internationaal gecoördineerde aanpak van belastingontwijking. Dat schrijft staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer als reactie op het artikel ‘The Rise of Phantom Investments”.
Dit artikel beschrijft een onderzoek naar buitenlandse directe investeringen in de wereld. Een deel betreft investeringen in vennootschappen zonder reële activiteiten. Deze worden aangeduid als “schijninvesteringen”(phantom investments).
Snel somt de maatregelen op die reeds zijn genomen ter bestrijding van belastingontwijking. Het gaat om de eerste EU-richtlijn tegen belastingontwijking (ATAD1) en de tweede EU-richtlijn tegen belastingontwijking (ATAD2). Er is een werkplan om uiterlijk in 2020 tot een wereldwijde oplossing te komen voor de uitdagingen die digitalisering meebrengt voor de winstbelasting. Ook noemt hij de op Prinsjesdag voorgestelde conditionele bronbelasting op rente- en royaltybetalingen naar laagbelastende jurisdicties en in misbruiksituaties. De introductie van de “principal purpose test” in de Nederlandse belastingverdragen moet ervoor zorgen dat een land kan optreden tegen belastingontwijking. Snel noemt de mogelijkheid om in meer gevallen informatie uit te wisselen als een Nederlandse vennootschap onvoldoende “substance” in Nederland heeft. De substance-eisen voor rente- en royaltydoorstromers in het Uitvoeringsbesluit internationale bijstandsverlening worden aangepast. Ook loopt er een onderzoek naar een eventuele wijziging van de deelnemingsvrijstelling.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 23 oktober
Carrousel: Carrousel