Volgens de staatssecretaris is het afschaffen van de dividendbelasting onderdeel van een totaalpakket aan fiscale maatregelen om een aantrekkelijk fiscaal vestigingsklimaat te behouden voor reële bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid en investeringen in Nederland. Tegelijkertijd wordt belastingontwijking via uitholling van de belastinggrondslag van Nederland en andere landen tegengegaan. Dit totaalpakket aan fiscale maatregelen heeft offensieve elementen, gericht op het aantrekken en uitbreiden van reële activiteiten in Nederland, en defensieve elementen, gericht op het behouden van reële activiteiten in Nederland.
Inhoudsopgave van deze editie
Herziening in één keer van vooraftrek, na vervallen integratieheffing, in strijd met Btw-richtlijn?
Prejudiciële vraag of herziening in één keer op het moment van ingebruikneming op grond van artikel 15, vierde lid van de Wet OB in strijd is met de Btw-richtlijn.
Snel: aanpassen looptijd 30%-regeling juridisch houdbaar
Het voornemen van het kabinet de maximale looptijd van de 30%-regeling per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar en voor die verkorting geen overgangsrecht op te nemen, is volgens staatssecretaris Snel van Financiën juridisch houdbaar. Het oordeel in individuele gevallen is uiteindelijk echter aan de rechter. Dat schrijft de staatssecretaris in schriftelijke antwoorden naar aanleiding van het Algemeen Overleg over de Fiscale beleidsagenda.
Verkrijgingsprijs a.b.-aandelen niet verhoogd met borgstelling, rente en verlies op achtergestelde lening
Hof ’s-Hertogenbosch beslist dat X wat betreft de verkrijgingsprijs van zijn aanmerkelijk belang geen recht heeft op de step-upregeling. De verkrijgingsprijs wordt niet verhoogd met borgstelling, (fictieve) rente en verlies op en achtergestelde lening.
Remigrant ziet coachingswerkzaamheden belast als resultaat uit overige werkzaamheden
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de inspecteur er ten onrechte vanuit is gegaan dat X de vereiste aangifte niet heeft gedaan, en dat hij de inkomsten van € 50.000 niet tot een te hoog bedrag heeft belast.
Voor bestelauto's van gemeente geldt normaal mrb-tarief
Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat de Gemeente Sliedrecht geen ondernemer is voor zover zij als overheid optreedt. Evenmin is zij als ondernemer aan te merken als zij geen economische activiteiten verricht. Met het 10%-criterium is beoogd een praktisch onderscheid te maken dat eenvoudig en snel toepasbaar is.
Niet aannemelijk gemaakte leningen kunnen niet worden afgewaardeerd
Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat zij een lening aan U bv heeft verstrekt, dan wel dat X bv leningen van groepsmaatschappijen aan U bv heeft overgenomen. De inspecteur heeft dan ook terecht de afwaardering gecorrigeerd.
Ingrijpende wijziging Btw-richtlijn op komst
De Europese Commissie stelt gedetailleerde technische wijzigingen van een aantal btw-regels in de Europese Unie voor. Deze vormen een aanvulling op het recente herzieningsvoorstel dat het stelsel fraudebestendiger moet maken.
Gerelateerde artikelen
Baskische teruggaafregeling voor bronbelasting strijdig met EU-recht
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Spanje in strijd met het EU-recht handelt doordat het autonome Baskenland geen bronbelasting teruggeeft aan het verlieslatende Credit Suisse, een niet-ingezeten vennootschap. Een ingezeten vennootschap heeft in een verliessituatie namelijk wel recht op teruggaaf.
Kennisgroepstandpunt: Duits Sondervermögen kwalificeert als opbrengstgerechtigde voor de Wet DB 1965
Een Duits Sondervermögen met één participant en een Duits Sondervermögen met meerdere participanten kwalificeren als opbrengstgerechtigde voor de Wet DB 1965. Dit staat in een standpunt van de Kennisgroep dividendbelasting en bronbelasting.
Schriftelijke antwoorden op vragen wetgevingsoverleg II over pakket Belastingplan 2025
Minister Heinen van Financiën geeft schriftelijk antwoord op vragen die bij het wetgevingsoverleg van 8 november 2024 zijn gesteld over het pakket Belastingplan 2025. Ook geeft hij een appreciatie op de vanuit de Tweede Kamer reeds ingediende amendementen.
Heffing van dividendbelasting van Britse verzekeraar in strijd met EU-recht
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat op de dividenden die XX vanuit Nederland ontvangt een belastingdruk van 15% rust, terwijl Nederlandse vennootschappen deze belastingdruk niet hebben. Er is strijd met het beginsel van het vrije verkeer van kapitaal.
Kosten compliance en kosten advies inkomstenbelasting geen uitdeling dividendbelasting
Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv deels onterecht een naheffingsaanslag dividendbelasting is opgelegd wegens vermeende verkapte dividenduitkeringen. De rechtbank vermindert de aanslag en rentebeschikking, maar wijst het verzoek om integrale proceskostenvergoeding af.
Kennisgroep: Noorse Indre Selskap kwalificeert als transparant samenwerkingsverband
De Noorse Indre Selskap kwalificeert voor de Wet VPB 1969, Wet IB 2001, Wet DB 1965 en Wet BB 2021 als een transparant samenwerkingsverband. Dit staat in een standpunt van de Kennisgroep belastingplicht en kwalificatie rechtsvormen.
Niet ingehouden dividendbelasting niet verrekenbaar
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X geen dividendbelasting kan verrekenen. Hij maakt niet aannemelijk dat de uitkerende bv dividendbelasting heeft ingehouden ter zake van de inkoop van de aandelen. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Hogere raming budgettaire opbrengst afschaffing inkoopfaciliteit aandelen uit onderzoek SOMO
Staatssecretaris Idsinga van Financiën gaat in op vragen van de leden Maatoug, Stultiens (GroenLinks-PvdA), Grinwis (ChristenUnie), Teunissen (PvdD), Dijk (SP), Van Baarle (DENK), Vijlbrief (D66) en Dassen (Volt) over de kosten van het afschaffen van de belasting op de inkoop van eigen aandelen. Het verschil tussen geschatte budgettaire opbrengsten benadrukt volgens de staatssecretaris dat ramingen over belastinginkomsten inherent onzeker zijn.
Geen DB-teruggaaf voor Brits beleggingsfonds
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat het Britse beleggingsfonds onvergelijkbaar is met in Nederland gevestigde FBI's. Het fonds heeft dan geen aanspraak op DB-teruggaaf. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).