Het standpunt dat een bepaalde geldverstrekking door middel van zogenoemde profit participation rights (PPR) fiscaal kwalificeert als kapitaal (V-N 2023/26.4.8), is geactualiseerd door de Kennisgroep bijzondere winstbepalingen VPB. De wijzigingen hebben geen gevolgen voor het antwoord op de vraag, alleen de beschouwing bij het antwoord is aangepast.

De onderhavige PPR’s zijn een risicodragende geldverstrekking, waarbij de latere terugbetaling niet de vaste hoofdsom betreft, maar waarbij terugbetaling hoger of lager kan zijn afhankelijk van de waarde van de door de geldnemer verworven vennootschap. Er bestaat niet zonder meer recht op de ‘vordering van achterstallige betalingen’ en terugbetaling van het verstrekte bedrag als er onvoldoende vrij vermogen beschikbaar is. De onderhavige PPR’s zijn het meest vergelijkbaar met cumulatief preferente aandelen, dan wel met aandelen met bijzondere financiële rechten. Deze PPR’s kwalificeren daarom civielrechtelijk als kapitaal. Om die reden moeten de PPR’s ook fiscaalrechtelijk als kapitaal worden aangemerkt.

In het kader van het ontbreken van de verplichting tot terugbetaling van de nominale waarde van de PPR’s wordt verwezen naar het arrest van de Hoge Raad van 17 mei 2024, ECLI:NL:HR:2024:706, V-N 2024/23.8 en BNB 2024/79 waar wordt ingegaan op het ontbreken van de verplichting tot terugbetaling bij ORA's.

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8

[Nieuwsbron]

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Editie: 11 november

Informatiesoort: VN Vandaag

337

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen