De Kennisgroep loonheffing stelt dat de kosten voor de aanvraag, verlenging of omzetting van een GVVA door een werkgever gedeeltelijk belast loon vormen voor de werknemer. 

De gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) is een vergunning die vreemdelingen van buiten de EU, EER en Zwitserland het recht geeft om in Nederland te verblijven en te werken voor een periode langer dan drie maanden. De GVVA combineert de verblijfsvergunning voor bepaalde tijd en een vergunning voor het verrichten van werkzaamheden bij een specifieke werkgever (de tewerkstellingsvergunning) in één vergunning. De aanvraag kan door zowel de werkgever als de werknemer worden ingediend, maar in de praktijk doet de werkgever dit meestal. De IND beoordeelt de aanvraag en vraagt advies aan het UWV of wordt voldaan aan de criteria die de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) stelt. De vraag rijst of de aanvraag, verlenging of omzetting van een GVVA door een werkgever (belast) loon vormt voor de werknemer.

De advieskosten van de GVVA moeten worden gesplitst in een deel belast loon voor zover het verblijf van de werknemer betreft en een deel dat geen belast loon vormt voor zover het de tewerkstelling betreft. De leges die door de werkgever worden betaald aan de IND zijn belast loon. De werkgever kan het eventuele voordeel aanwijzen als eindheffingsbestanddeel.

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 31a

Wet op de loonbelasting 1964 31

Wet op de loonbelasting 1964 13

Wet op de loonbelasting 1964 10

[Nieuwsbron]

Rubriek: Loonbelasting

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Editie: 18 januari

Informatiesoort: VN Vandaag

213

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen