De fictieve betekeningsdatum van een per post betekend dwangbevel is geen termijn in de zin van de Algemene termijnenwet (Atw). Dat staat in een standpunt van de Kennisgroep invordering & civiel recht.

Voor per post betekende dwangbevelen is de fictieve betekeningsdatum twee dagen na de datum van de terpostbezorging van het dwangbevel met bevel tot betaling. Betekening van het ter post bezorgde dwangbevel wordt hierdoor geacht twee dagen later plaats te vinden met als achterliggende gedachte dat de beveltermijn niet illusoir wordt. Na afloop van de fictieve betekeningsdatum treedt geen gevolg in, zoals bijvoorbeeld bij de beveltermijn. Doordat de datum van betekening fictief in de toekomst wordt gelegd, is geen sprake van een termijn, maar van een fictie.

De betekening van een dwangbevel door terpostbezorging vindt plaats door de ontvanger en vindt niet plaats conform het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv). Er wordt geen exploot van opgemaakt conform art. 45 Rv. Daarom is art. 64 Rv, waarin onder andere is bepaald dat tussen acht uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends geen exploot mag worden gedaan, niet van toepassing.

Wetsartikelen:

Algemene termijnenwet 1

Invorderingswet 1990 13

[Nieuwsbron]

Rubriek: Invordering, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Editie: 21 november

Informatiesoort: VN Vandaag

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen