De Kennisgroep auto beantwoordt vragen over het naheffen van MRB bij gebruik van een geschorst motorrijtuig waarvoor een vrijstelling of de overgangsregeling oldtimers (hierna: OVR) geldt.

Voor een motorrijtuig dat gebruik maakt van de OVR geldt een tijdvak van een kalenderjaar. Wanneer in de maanden maart tot en met november gebruik wordt gemaakt van de weg met een geschorst voertuig, kan er geen naheffing plaatsvinden. De verschuldigde belasting voor de OVR is immers al betaald vóór aanvang van het tijdvak. Indien in januari, februari of december gebruik van de weg wordt gemaakt, wordt niet voldaan aan de voorwaarden van de OVR en kan wel een naheffingsaanslag worden opgelegd.

Wanneer tijdens een schorsing met een vrijgesteld motorrijtuig gebruik van de weg wordt gemaakt, worden de voorwaarden van de schorsingsregeling overtreden. Doordat een fiscaal belang ontbreekt kan geen naheffingsaanslag worden opgelegd in deze situatie. Als de RDW een onjuist gebruik van de schorsingsregeling ontdekt, kan zij maatregelen nemen en de schorsing beëindigen.

Wetsartikelen:

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 76

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 35

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 84a

[Nieuwsbron]

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Editie: 18 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

127

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen