Rechtbank Gelderland oordeelt dat bij de legesberekening voor het bedrijfsgebouw van X bv moet worden uitgegaan van de aanneemsom in plaats van een schatting van de bouwkosten. Dat de hoogte van de aanneemsom pas bekend is geworden na het indienen van de aanvraag omgevingsvergunning, doet aan het voorgaande niet af.

X bv vraagt een omgevingsvergunning aan voor de bouw van een bedrijfsgebouw voor de opslag van goederen. In geschil is de heffingsgrondslag voor de leges. X bv stelt dat moet worden uitgegaan van de aanneemsom van het project. De heffingsambtenaar berekent de leges over de hogere (geschatte) bouwkosten.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat bij de legesberekening voor het bedrijfsgebouw van X bv moet worden uitgegaan van de aanneemsom in plaats van een schatting van de bouwkosten. Dat de hoogte van de aanneemsom pas bekend is geworden na het indienen van de aanvraag omgevingsvergunning, doet aan het voorgaande niet af. Juist voor een bijzonder object als dit, dat zo groot is dat het niet in het online rekenprogramma van het NBI past, moeten de bouwkosten zo objectief mogelijk worden vastgesteld waarbij de werkelijkheid zo dicht mogelijk wordt benaderd. De rechtbank ziet geen reden om meer correcties op de aanneemsom toe te passen dan door X bv worden bepleit. De tekst van de tarieventabel geeft de heffingsambtenaar de mogelijkheid om de aanneemsom te corrigeren in verband met zelfwerkzaamheid en hergebruikte materialen. Deze twee correcties zijn in dit geval niet aan de orde. Omdat het gaat om een bedrijfsgebouw voor opslag is X bv voor de legesberekening terecht uitgegaan van een aanneemsom voor een kale hal. De rechtbank volgt de berekening van X bv en verklaart het beroep van X bv gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 1 juni

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen