Advocaat-generaal Pauwels concludeert, na een analyse van de wettekst en de wetsgeschiedenis, dat bij de overgang van een onderneming het moment van indiensttreding bij de overdragende werkgever geldt als ‘de aanvang van de dienstbetrekking’. X heeft dan ook recht op het LKV.

A drijft als edelsmid een eenmanszaak. Per 1 maart 2018 treedt C, die tot die datum een WW-uitkering ontving, bij de eenmanszaak in dienst. C valt onder de doelgroep oudere werknemers. Op 26 april 2018 geeft het Uwv een doelgroepverklaring oudere werknemer (DGV) af ten name van C. Op 7 mei 2018 wordt de eenmanszaak, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2018, omgezet in belanghebbende, vof X. De vennoten van de vof zijn A en zijn echtgenote. De naam en de activiteiten van de onderneming zijn niet gewijzigd. Per 1 mei 2018 is vof X inhoudingsplichtig voor de LB en verzoekt zij om het loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemer voor C. Dit wordt geweigerd. Volgens de inspecteur is de dienstbetrekking tussen vof X en C pas op 7 mei 2018 aangevangen. Rechtbank Gelderland oordeelt dat na de omzetting niet (langer) wordt voldaan aan de in de Wtl gestelde voorwaarden om in aanmerking te komen voor het LKV. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat vof X recht heeft op een LKV oudere werknemer. De onderneming van de eenmanszaak is weliswaar in mei 2018 overgegaan op vof X, maar daarbij zijn alle uit de arbeidsovereenkomst met C voortvloeiende rechten en verplichtingen voor A overgaan op vof X. De staatssecretaris gaat in cassatie.

Advocaat-generaal Pauwels concludeert, na een analyse van de wettekst en de wetsgeschiedenis, dat bij de overgang van een onderneming het moment van indiensttreding bij de overdragende werkgever geldt als ‘de aanvang van de dienstbetrekking’. Dit in overeenstemming met het oordeel van het hof. Dat de doelgroepverklaring de eenmanszaak als werkgever vermeldt, doet verder ook niet af aan de geldigheid ervan. Ook op dat punt is het oordeel van het hof correct. X heeft recht op het LKV. De A-G adviseert de Hoge Raad om het cassatieberoep ongegrond te verklaren.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet tegemoetkomingen loondomein 2.2

Wet tegemoetkomingen loondomein 1.1

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting, Sociale zekerheid algemeen

Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)

Editie: 18 april

117

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen