Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de vragen beantwoord naar aanleiding van het schriftelijk overleg over de BNC-fiche inzake de Zesde wijziging administratieve samenwerkingsrichtlijn op het gebied van belastingen. Hij geeft daarbij aan dat de Nederlandse inzet is dat de buitenlandse TIN niet verplicht wordt meegeleverd.

De staatssecretaris geeft aan dat het meesturen van de buitenlandse TIN (Taxpayer ID number) niet noodzakelijk is. Met geboortedatum en geboorteplaats van de gerapporteerde belastingplichtige is ook een goede match te maken. Als de buitenlandse TIN verplicht moet worden meegeleverd, zijn de invoeringskosten omvangrijk voor de Belastingdienst, maar ook voor gemeenten, werkgevers en uitkeringsinstanties.

De Europese Commissie heeft ervoor gekozen om in het richtlijnvoorstel een brede reikwijdte aan mogelijke inkomsten die via een platform verworven kunnen worden op te nemen, waaronder ook de verkoop van goederen, investeringen en leningen in de context van crowdfunding. De OESO heeft ervoor gekozen om de reikwijdte voorlopig te beperken tot het verlenen van diensten.

Over de inwerkingtredingsdatum wordt nu nog onderhandeld. Als de reikwijdte breder uitvalt dan de OESO-reikwijdte, dan ligt het in de verwachting dat de lidstaten meer tijd krijgen om het richtlijnvoorstel te implementeren.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 9 november

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen