Door de coronacrisis heeft de Belastingdienst minder boekenonderzoeken en bedrijfsbezoeken kunnen uitvoeren. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage 2020 over de Belastingdienst die door de Staatssecretarissen van Financiën aan de Tweede Kamer is gestuurd.
Naast het feit dat er minder boekenonderzoeken en bedrijfsbezoeken zijn uitgevoerd door de contactbeperkende maatregelen, wilde de Belastingdienst ondernemers in de afgelopen periode niet onnodig belasten. De komende maanden worden de toezichtwerkzaamheden bij ondernemers naar verwachting weer opgepakt. De impact van de coronamaatregelen op de handhaving is echter nog onduidelijk en afhankelijk van de ontwikkeling van de contactbeperkende maatregelen.
Vanwege de coronacrisis heeft de Belastingdienst meer plannen moeten bijstellen. Zo kon er minder hulp worden verleend bij de aangifte inkomstenbelasting. Om de dienstverlening op peil te houden is een pilot gestart om burgers telefonisch te helpen met het doen van aangifte. Dit is zo goed verlopen dat hier vervolg aan wordt gegeven.
Het uitvoeren van de coronamaatregelen zorgde voor een hoge werkdruk bij de Belastingdienst. Ook wordt nog veel extra werk voorzien in verband met de versoepeling van het uitstelbeleid waardoor er veel meer uitstelverzoeken dan gebruikelijk in behandeling zijn genomen.
In de eerste vier maanden van 2020 zijn minder nieuwe medewerkers geworven dan gepland. Er zijn meer medewerkers uitgestroomd dan ingestroomd, 1179 medewerkers uitgestroomd tegen 837 medewerkers ingestroomd. De wervingsopgave voor 2020 blijft dan ook groot.
Uit de voortgangsrapportage komt verder naar voren dat de kinderopvangtoeslag-app op 2 juli 2020 is gelanceerd. Verder staat de start van de pilot Klantportaal Geldzaken gepland voor het najaar van 2020. Met het Klantportaal Geldzaken krijgt de burger een overzicht van alle vorderingen die de Belastingdienst op hem of haar heeft. Ook wordt het aanvragen en verzenden van verklaringen voor de Wet Ketenaansprakelijkheid verder geautomatiseerd. Hierdoor kan elke onderneming straks op verzoek ieder kwartaal automatisch de WKA-verklaring toegestuurd krijgen, in plaats van een separate aanvraag ieder kwartaal. Tevens is er een nieuw risicomodel voor de nul-aangiften en positieve aangiften omzetbelasting ontwikkeld, waarmee het toezicht op deze categorie wordt geïntensiveerd. De invoering vindt naar verwachting nog in 2020 plaats.
Ten aanzien van de Brexit wordt gemeld dat acht werkgroepen op verschillende fiscale terreinen van de Belastingdienst/niet-Douane zich op de achtergrond alsnog voorbereiden op een no-deal scenario, totdat er zekerheid is over de uitkomst de onderhandelingen over het terugtredingsakkoord.
Lees ook de fiscale pagina's Belastingheffing formeel en Belastingheffing materieel van het Dossier Coronavirus.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingrecht algemeen
Dossiers: Corona
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 28 september