De Staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane, laat onderzoeken hoe knelpunten bij de uitvoering van de 10%-regeling uitkeringsgerechtigden structureel en uitvoerbaar kunnen worden opgelost. Dat schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer
De 10%-regeling uitkeringsgerechtigden is bedoeld voor burgers die niet het gehele jaar een toeslagpartner of medebewoner hebben. Het kan voorkomen dat het jaarinkomen van de toeslagpartner na vertrek (bijvoorbeeld in het geval van een scheiding) toeneemt. Omdat het jaarinkomen van de ex-partner in het jaar van vertrek nog meetelt voor toetsingsinkomen voor toeslagen van beide toeslagpartners, kan dit voor de achterblijvende partner nadelige gevolgen hebben. Wanneer het inkomen van de ex-partner met meer dan 10% stijgt, kan de achterblijvende partner een beroep doen op deze regeling. Het inkomen van de ex-partner wordt dan niet meegeteld voor zijn toeslagen.
Het kan voorkomen dat het inkomen van uitkeringsgerechtigden niet altijd (goed) bekend is bij de Belastingdienst/Toeslagen, waardoor deze mensen mogelijk ten onrechte zonder succes een beroep doen op de 10%-regeling. Het gaat hierbij specifiek om uitkeringsgerechtigden van wie de huishoudsamenstelling (samenwonend of alleenstaand) gedurende het jaar wijzigt.
Ook is het bruto maandinkomen dat door gemeenten wordt geregistreerd soms te hoog, waardoor het inkomen van de aanvrager te hoog ingeschat wordt. Staatssecretaris Van Huffelen heeft de Belastingdienst/Toeslagen gevraagd hier aandacht voor te hebben bij het behandelen van verzoeken voor het toepassen van de 10%-regeling.
De bewindsvrouw heeft daarnaast besloten om de 10%-regeling als knelpunt mee te nemen in de uitwerking van de motie Lodders Van Weyenberg, waarin knelpunten van het huidige toeslagenstelsel en mogelijke oplossingen hiervoor worden uitgewerkt. Concreet betekent dit dat samen met andere verantwoordelijke uitvoerings- en overheidsdiensten wordt gezocht naar een structurele en uitvoerbare oplossing voor deze doelgroep. Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 13 september