Momenteel bestaan er geen fiscale obstakels om winstdelingen, aandelen of aandelenopties toe te kennen aan werknemers. Dat antwoordt Staatssecretaris Idsinga van Financiën naar aanleiding van vragen van het Kamerlid Van Dijk (CDA) over het Telegraaf-artikel: “Werkgever 'mist kans' met werknemersaandelen: 'Dit is de manier om werkenden te laten profiteren van welvaart'”.

Momenteel bestaan er geen fiscale obstakels om winstdelingen, aandelen of aandelenopties toe te kennen aan werknemers. Dat antwoordt Staatssecretaris Idsinga van Financiën naar aanleiding van vragen van het Kamerlid Van Dijk (CDA) over het Telegraaf artikel: “Werkgever 'mist kans' met werknemersaandelen: 'Dit is de manier om werkenden te laten profiteren van welvaart'”.

De staatssecretaris merkt op dat werkgevers en werknemers in beginsel vrij zijn om een deel van hun loon toe te kennen in de vorm van werknemersparticipaties. Indien werkgevers en werknemers daarvoor kiezen wordt dat deel van het loon in principe fiscaal hetzelfde behandeld als andere vormen van loon. Het voordeel uit de dienstbetrekking (het verschil tussen de waarde van de aandelen op het moment van verkrijging minus de prijs die de werknemer daarvoor betaalt) wordt progressief belast in box 1.

Verder is er geen aanleiding om een nieuwe verkenning naar welke fiscale en andersoortige obstakels winstdeling belemmeren te starten. Het kabinet motiveert daarentegen wel onderzoek naar een fiscale regeling voor startups en scale-ups om in die context medewerkersparticipatie te vergroten.

Tot slot is het vergroten van de kennis over financiële werknemersparticipaties, de voor- en nadelen en de uitvoering ervan volgens de staatssecretaris geen taak is voor het kabinet, maar een taak voor de sociale partners en de andere partijen die hierbij betrokken zijn.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 30 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

803

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen