In het najaar van 2022 stuurt staatssecretaris Van Rij van Financiën de resultaten van het monitoren van grenseffecten van de verlaging van de brandstofaccijnzen per 1 april 2022 naar de Tweede Kamer. Dit schrijft Van Rij in een brief aan de Tweede Kamer.

De verhoging van de brandstofaccijnzen in 2014 heeft geleid tot een stijging van het over de grens tanken, maar deze stijging was tijdelijk. Voor Nederlandse consumenten die verder dan 10 kilometer van de grens van België of Duitsland woonden was er geen indicatie dat zij meer tanken over de grens. Van Rij wil dit onderzoek niet jaarlijks herhalen maar alleen bij uitzonderlijke wijzigingen van de hoogte van de accijns. Wel is het mogelijk om de Tweede Kamer jaarlijks te informeren over het verschil tussen het brandstofverbruik en de verkoop van brandstoffen gerapporteerd door het RIVM.

Bij de verhoging van de tabaksaccijns met € 1,- per 1 april 2020 uit het Nationaal Preventieakkoord concludeert het RIVM dat er geen grote toename van de grenseffecten heeft plaatsgevonden. Het is mogelijk om het Empty Pack Survey periodiek te herhalen. Van Rij stelt voor om dit bij grote beleidswijzigingen te doen en in andere jaren één keer in de twee jaar.

Voor de btw kan bij grote beleidswijzigingen onderzoek gedaan worden naar de grenseffecten, net zoals is gedaan bij de verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9% in 2019, aldus Van Rij. Hoewel het lastig was om een goede inschatting te geven van grenseffecten, tendeerden de onderzoekers in het onderzoek naar de verhoging in 2019 naar de conclusie dat prijsveranderingen een niet al te grote impact hebben op het grensoverschrijdende bestedingsgedrag van consumenten.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting, Accijns en verbruiksbelastingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 11 mei

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen