Belanghebbende, X, heeft de Nederlandse nationaliteit en woont in het jaar 2010 in Nederland. X werkt dat jaar op een schip dat eigendom is van X bv. X staat op de loonlijst van de Zwitserse A. Op 14 november 2007 is door het voormalig Ministerie van Verkeer en Waterstaat een Rijnvaartverklaring afgegeven waarop X bv als eigenaar en A als exploitant van het schip staat vermeld. Op 24 juli 2009 is deze Rijnvaartverklaring ingetrokken. Het schip was in het jaar 2010 voorzien van het certificaat als bedoeld in artikel 22 van de herziene Rijnvaartakte. X verzoekt om vrijstelling van de premieheffing volksverzekeringen voor het jaar 2010. De inspecteur staat de vrijstelling niet toe. X komt in beroep tegen de aanslag ib/pvv voor het jaar 2010. Volgens Rechtbank Den Haag is X op grond van de "Overeenkomst krachtens artikel 16, eerste lid, van de verordening (EG) 883/2004 betreffende de vaststelling van de op rijnvarenden toepasselijke wetgeving 883/2004" als Rijnvarende aan te merken. Het schip waarop X zijn beroepsarbeid verricht behoort tot de in Nederland gevestigde X bv, aldus de rechtbank. X maakt niet aannemelijk dat het schip wordt geëxploiteerd door A. X is in Nederland verzekerd en premieplichtig voor de volksverzekeringen.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Het werkgeversleed dat 25 miljard teveel betaalde Aof-premie heet…
De aof-premie is één van de premies werknemersverzekeringen. Deze wordt volledig door de werkgever gedragen, werknemers betalen er niet voor. Vanuit werkgeversperspectief is de aof-premie een loonkostenpost. De Aof-premie is bedoeld om het Arbeidsongeschiktheidsfonds te vullen. Dat fonds is gebaseerd op een zogenoemd omslagstelsel. Met de premies die in een jaar binnenkomen, worden de uitkeringen die dat jaar ten laste van het fonds komen, betaald. Bij een omslagstelsel hoort niet dat er structureel overschotten worden gerealiseerd.
Aard van werkzaamheden bepalend voor sectorindeling (art. 81 Wet RO)
Hof Amsterdam oordeelt dat de inspecteur X terecht niet heeft ingedeeld in sector 12. De aard van de werkzaamheden van X verschilt te veel van de bedrijven die terecht in sector 12 zijn ingedeeld, en zijn bepaald niet aan te duiden als een motorvoertuigenbedrijf. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
'Werkgevers betalen al jaren te veel premies voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds'
De sociale premies die werkgevers betalen voor het het Arbeidsongeschiktheidsfonds, zijn al jaren structureel hoger dan nodig om de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zoals de WIA mee te betalen. Hierdoor werkt de inning van deze premies, waarvan inmiddels een overschot van tientallen miljarden is, als een verkapte belasting op ondernemers die werknemers in dienst hebben. Dat meldt de Telegraaf.
Eigenrisicodrager met private uitvoerder en VCR moet zich melden bij fiscus
Werkgevers die vanaf 1 januari 2025 eigenrisicodrager zijn en gebruikmaken van een private uitvoerder met apart voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR), moeten zich uiterlijk 28 februari 2025 bij de Belastingdienst melden.
Fout in rekenvoorschriften
De Belastingdienst heeft een nieuwe, verbeterde versie van de Rekenvoorschriften voor de geautomatiseerde loonadministratie 2025 gepubliceerd.
Kopie 'Aangiftebrief loonheffingen' of premiepercentage Whk aanvragen mogelijk
In november 2024 heeft de Belastingdienst de 'Aangiftebrief loonheffingen 2025' en de brief met het gedifferentieerde premiepercentage Werkhervattingskas (Whk) voor 2025 verstuurd. Werkgevers die deze brieven niet hebben of kwijt zijn geraakt, kunnen een kopie opvragen.
Rekenvoorschriften 2025 beschikbaar
De Belastingdienst heeft de rekenvoorschriften voor de geautomatiseerde loonadministratie 2025 gepubliceerd. Werkgevers kunnen ze gebruiken om zelf de inhouding voor het loontijdvak geautomatiseerd te berekenen, bijvoorbeeld in een rekenprogramma. In de rekenvoorschriften staan formules en andere voorschriften voor de geautomatiseerde berekening.
Fiscus verlengt convenant over vrijgestelde verblijfskostenvergoedingen beroepsgoederenvervoer
Transport en Logistiek Nederland (TLN) meldt dat het convenant met Belastingdienst inzake de verblijfkostenvergoeding is verlengd tot en met 2029. Dit convenant houdt in dat de bedragen voor verblijfskosten, overeenkomstig de cao, gericht vrijgesteld worden. Deze bedragen zijn dus netto, waardoor er geen loonbelasting of andere premies over hoeven te worden ingehouden.