De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat Rechtbank Midden-Nederland de Belastingdienst/Toeslagen ten onrechte een langere termijn heeft gegeven om te beslissen op aanvragen voor compensatie in de hersteloperatie toeslagen. Het is aan de wetgever om het probleem van de onrealistische beslistermijnen op te lossen.
Rechtbank Midden-Nederland heeft de Belastingdienst/Toeslagen een langere termijn dan volgens de wet toegestaan gegeven om te beslissen op aanvragen voor compensatie in de hersteloperatie toeslagen.
De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat Rechtbank Midden-Nederland de Belastingdienst/Toeslagen ten onrechte een veel te lange termijn heeft gegeven om te beslissen op aanvragen voor compensatie in de hersteloperatie toeslagen. Dat geldt ook voor de te lange termijn die de rechtbank heeft gegeven om op bezwaren van gedupeerde ouders te beslissen. De rechtbank stelt terecht dat de wetgever bewust onrealistische beslistermijnen heeft opgenomen in de Wet hersteloperatie toeslagen. Maar het is niet de taak van de bestuursrechter om een structurele, collectieve oplossing voor dit probleem te bieden. Dat kan alleen de wetgever doen door de wet aan te passen of te komen met een andere voorziening of oplossing, aldus de Raad van State. De Raad van State volgt op dit punt daarom Rechtbank Rotterdam die een uitspraak heeft gedaan in een soortgelijke zaak en wel heeft vastgehouden aan de tot dan toe gehanteerde beslistermijn. De Raad van State adviseert de rechtbanken uit het oogpunt van rechtseenheid, rechtsgelijkheid en rechtszekerheid in zaken wegens niet tijdig beslissen in zaken over de hersteloperatie toeslagen uit te gaan van uniforme beslistermijnen van 12 weken na datum van het verweerschrift of zes weken na de uitspraak.
Wetsartikelen:
Algemene wet bestuursrecht 8:55d
Instantie: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Editie: 25 augustus
Informatiesoort: VN Vandaag
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief