Bij een nieuwe groepsregeling in de VPB zal de huidige toerekening van de werkzaamheden en het vermogen van de dochtermaatschappij aan de moedermaatschappij (de fiscale vermogensconsolidatie) vanwege haar EU-rechtelijke kwetsbaarheid niet meer terugkeren. Hierdoor worden onderlinge transacties binnen de groep zichtbaar voor fiscale doeleinden.
Dat blijkt uit de antwoorden op de vragen van de vaste commissie voor Financiën inzake de nieuwe groepsregeling in de VPB die door staatssecretaris Vijlbrief van Financiën naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.
De huidige regeling van de fiscale eenheid heeft een meerduidig karakter gekregen: voor de toepassing van de regeling moet enerzijds worden uitgegaan van het bestaan van een fiscale eenheid (consolidatie) en anderzijds moet het bestaan van de fiscale eenheid deels genegeerd worden en geldt weer een stand alone-benadering. Door dit meerduidige karakter is de huidige regeling van de fiscale eenheid erg ingewikkeld geworden en steeds moeilijker toepasbaar. Ook is het EU-rechtelijke risico niet geweken. Dit blijkt ook uit het feit dat in de literatuur de meningen hierover verdeeld zijn.
In een nieuwe groepsregeling, waarin de huidige fiscale-eenheidsregeling als vertrekpunt wordt genomen, kunnen de huidige voorschriften, al dan niet licht aangepast, blijven bestaan. Of de jurisprudentie die onder de huidige fiscale eenheidsregeling is gewezen deels blijft gelden, hangt af van de definitieve keuze voor en de uiteindelijke invulling van een nieuwe groepsregeling en moet per aspect van de nieuwe regeling bekeken worden.
Of er voor het verdwijnen van de vermogensconsolidatie een nieuwe extra reorganisatiefaciliteit moet worden ingevoerd, blijft de vraag. Bij de introductie van een nieuwe extra reorganisatiefaciliteit kunnen weer enkele kanttekeningen worden geplaatst.
Er kan ook voor worden gekozen om een nieuwe regeling helemaal opnieuw in te richten met voorwaarden die daarbij passen. Dit is echter niet per definitie logischer. De keuze is aan een volgend kabinet.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Vennootschapsbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 15 februari
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel