Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Wet aanpassing minimumbelasting 2024 naar de Eerste Kamer gestuurd. Hierin wordt onder andere een mogelijk kwalificerend belastingtegoed en de reikwijdte van de Wet minimumbelasting 2024 ten aanzien van joint-ventures behandeld.

Bij het introduceren van een kwalificerend belastingtegoed moet aandacht worden besteed aan diverse aspecten. Zo dient er onder meer te worden afgewogen welke doelstellingen er bereikt moeten worden met een kwalificerend belastingtegoed, zoals het stimuleren van R&D en verduurzaming. In de op 14 november 2024 door de Tweede Kamer aangenomen motie Van Eijk (V-N 2024/54.12) wordt verzocht om onderzoek te doen naar hoe Nederland een nieuw systeem van duurzame innovatiekredieten kan vormgeven, en de Kamer hierover voor 1 juli 2025 te informeren. Deze motie wordt de komende periode uitgewerkt.

Een joint venture en de met de joint venture verbonden partijen vallen onder de reikwijdte van de Wet minimumbelasting 2024. Met betrekking tot de binnenlandse bijheffing houdt dit in dat een in Nederland gevestigde joint venture en/of de met de joint venture verbonden partijen belastingplichtig zijn voor de binnenlandse bijheffing als het effectieve belastingtarief in Nederland lager is dan het minimumbelastingtarief van 15%.

Lees ook het thema Wetsvoorstel Wet aanpassing wet minimumbelasting 2024 (36609).

Wetsartikelen:

Wet minimumbelasting 2024 9.4

Wet minimumbelasting 2024 3.1

[Nieuwsbron]

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 3 december

Informatiesoort: VN Vandaag

Dossiers: Prinsjesdag 2024

204

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen