Staatssecretaris Idsinga van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag inzake de Fiscale verzamelwet 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieruit blijkt onder andere dat het kabinet heeft besloten om het voorstel voor de explicitering van de bevoegdheid om informatie op te vragen bij een zuiver schuldonderzoek uit de verzamelwet te halen. De maatregel wordt ondergebracht in een apart wetsvoorstel.

In dit aparte wetsvoorstel wordt ook de aanpassing van de grondslag voor bepaalde vergrijpboetes uit de AWR opgenomen. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in 2025 ingediend.

De reeds bestaande uitzondering op het toeslagpartnerbegrip is beperkt tot eerstegraads bloed- en aanverwanten. Deze bijzondere positie bestaat ook in andere partnerbegrippen in de sociale zekerheid, zoals de Participatiewet. De maatregel ziet niet op vergelijkbare situaties waarin burgers die in het maatschappelijk verkeer geen partner zijn, wel toeslagpartner worden. Een bredere oplossing voor dit knelpunt kan zijn om het samengesteldegezinnencriterium in de Awir te laten vervallen. Dit is een grotere vereenvoudiging. Het kabinet bekijkt of dit meegenomen kan worden in de besluitvorming over de begroting van 2026.

Een dezer weken wordt de Kamer door de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening geïnformeerd over de wijze waarop het kabinet woningdelen wil gaan stimuleren. Fiscaal gezien kan het gaan delen van een woning negatieve of positieve gevolgen hebben, maar er is geen sprake van specifieke maatregelen bedoeld om het delen van een woning te ontmoedigen. Wat de fiscale gevolgen zijn, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden in het individuele geval.

Het kabinet stelt voor om niet langer met terugwerkende kracht toeslagen aan te passen als gevolg van besluiten over kinderbijslag of verblijfsstatus. Zo worden hoge terugvorderingen voorkomen. Ook wil het kabinet de zekerheid vergroten door de aanvraagtermijn van de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget met vier maanden te verlengen. Ten slotte heeft het kabinet aangekondigd nieuwe uitzonderingen op het toeslagpartnerbegrip voor te stellen voor burgers met een partner die niet aan het gezin kan bijdragen vanwege detentie, vermissing of een vluchtsituatie. Over dit voorstel wordt de Kamer binnenkort nader geïnformeerd.

Lees ook het thema Wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2025 (36605).

[Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 15 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

Dossiers: Prinsjesdag 2024

352

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen