Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de nota naar aanleiding van verslag bij het wetsvoorstel Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit (36432) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bij het afschaffen van de vrijstellingen voor metallurgische en mineralogische procedés erkent het kabinet de aanwezigheid van het weglekrisico, met daarbij de kanttekening dat het daadwerkelijke weglekrisico van veel variabelen afhankelijk is en daarom moeilijk is in te schatten. Op dit moment zijn er geen indicaties dat omringende landen de vrijstellingen voor mineralogische en metallurgische procedés op korte termijn afschaffen.

De stijging van de energiekosten door de afschaffing van de vrijstellingen met 3% tot 20% in de metallurgische en mineralogische industrie is fors in 2025. Tegelijkertijd is de stijging van de bedrijfskosten met 0,3% tot 1,0% beperkt. De totale kostenstijging is relatief beperkt, doordat een belangrijk deel van het verbruik in de hogere schijven van de energiebelasting valt en doordat de energiekosten maar een beperkt deel van de totale kosten zijn. Vanwege deze beperkte kostenstijging en het belang van verduurzaming heeft het kabinet besloten om conform de afspraken uit het coalitieakkoord geen ingroeipad op te nemen in het wetsvoorstel.

Lees ook het thema Wetsvoorstel Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit (36432).

[Nieuwsbron]

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 17 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

Dossiers: Prinsjesdag 2023

90

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen