Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X niet de vereiste aangiften heeft gedaan door af te schrijven op apparatuur die eigendom van de bv's van zijn echtgenote was en waarvoor zijn stichting vergoedingen aan de bv's betaalde.

X is kaakchirurg van beroep en is enig bestuurder van een stichting. Hij verricht zijn werkzaamheden namens de stichting, die declaraties aan de klanten stuurt. X maakt gebruik van praktijkruimten en apparatuur van twee bv's, waarvan zijn echtgenote middellijk enig aandeelhoudster is. Volgens X is hij IB-ondernemer. In het kader van een boekenonderzoek vraagt de inspecteur vergeefs de financiële administraties van X, de stichting en de bv's op. Via derden krijgt de inspecteur wel alle bankafschriften. Op basis van die geldstromen worden (navorderings)aanslagen en vergrijpboeten van in totaal € 70.831 aan X opgelegd.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X niet de vereiste aangiften heeft gedaan door ten onrechte af te schrijven op apparatuur die eigendom van de bv's was en waarvoor de stichting vergoedingen aan de bv's betaalde. De bewijslast wordt daarom omgekeerd en verzwaard. X is geen IB-ondernemer en de ontvangsten van de stichting en de bv's zijn terecht als inkomsten belast. De schattingen van de inspecteur zijn redelijk, met dien verstande dat X alsnog een kostenaftrek van € 500 per jaar krijgt. De vergrijpboeten worden vernietigd, omdat de inspecteur niet overtuigend aantoont dat het aan opzet van X is te wijten dat de geldstromen niet als inkomsten zijn aangegeven. X en zijn ex-echtgenote beschikten in het verleden namelijk over een verzwegen Luxemburgse bankrekening, waarvan zij het saldo op enig moment bij de Belastingdienst hebben gemeld. Daarom bestaat de mogelijkheid dat (een deel van) de geldstromen vanuit de stichting en/of de bv’s geen betrekking had op inkomensbestanddelen, maar op onderlinge schuldverhoudingen.

Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67d

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Inkomstenbelasting

Editie: 7 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

653

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen