Dat een terugbetaling van fiscaal erkend kapitaal onder omstandigheden onbelast kan plaatsvinden, is in lijn met de letter en de geest van de wet. Dit antwoordt staatssecretaris Van Rij van Financiën op vragen van de leden Stultiens, Maatoug (beiden GroenLinks-PvdA) en Dijk (SP) over het NRC-artikel ‘Charlene de Carvalho-Heineken, ‘the queen of beer’, betaalt liefst geen belasting’.

Bij het kiezen voor terugbetaling van kapitaal in plaats van een dividenduitkering, kunnen bedrijfseconomische redenen van belang zijn. Omdat fiscaal erkend kapitaal aanwezig moet zijn voor een onbelaste terugbetaling van kapitaal, blijft de dividendbelastingclaim rusten op de winstreserves. Dit is een bewuste keuze van de wetgever geweest, aldus de staatssecretaris. Het kabinet ziet daarom geen aanleiding voor de introductie van nieuwe maatregelen.

Omdat de terugbetaling van kapitaal als zodanig niet kan worden aangemerkt als belastingontwijking, houdt de Belastingdienst de terugbetalingen niet bij. Er is ook geen overzicht van in hoeverre de in het NRC-artikel beschreven route van Charlene de Carvalho-Heineken wordt gebruikt. Nederland heeft de afgelopen jaren veel maatregelen genomen tegen belastingontwijking. Er zijn verschillende coördinatiegroepen aanwezig voor het bestrijden van constructies, zoals de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering (CTC) en de Coördinatiegroep Constructiebestrijding (CCB). Ook inspecteurs bestrijden belastingontwijking in het reguliere toezicht en beschikken daarbij over ruime informatiebevoegdheden. Indien blijkt dat de wetgeving niet toereikend is, worden deze signalen waar nodig verder opgepakt.

Wetsartikelen:

Wet op de dividendbelasting 1965 3

[Nieuwsbron]

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Dividendbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 23 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

1044

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen