Hof Amsterdam bevestigt het oordeel van de rechtbank dat alleen wijzigingen in de bouwkundige constructie de conclusie kunnen rechtvaardigen dat een verbouwing zo ingrijpend is geweest dat daardoor in wezen een nieuw gebouw is ontstaan. De samenloopvrijstelling is niet van toepassing.
X BV verkrijgt in 2018 de aandelen in Y BV, een onroerendezaakrechtspersoon. Tot de activa van Y BV behoort een kantoorpand waarvan Y BV het recht van erfpacht op de grond met daarop het pand heeft verkregen voor € 6,5 mln. In 2016 - 2017 is het pand verbouwd voor € 25,2 mln. Vanaf juni 2017 is het pand gefaseerd opgeleverd en door de in totaal 9 à 10 huurders in gebruik genomen. In geschil is of ter zake van de verkrijging overdrachtsbelasting is verschuldigd. Volgens X BV is de samenloopvrijstelling (art. 15 lid 1 onderdeel a WBR) van toepassing omdat het pand in wezen nieuw is gebouwd. De levering van het pand zou dan aan BTW-heffing zijn onderworpen. Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de samenloopvrijstelling, ondanks de forse investeringen, niet van toepassing is omdat door de verbouwing geen nieuw vervaardigde onroerende zaak is ontstaan.
Hof Amsterdam bevestigt het oordeel van de rechtbank dat alleen wijzigingen in de bouwkundige constructie de conclusie kunnen rechtvaardigen dat een verbouwing zo ingrijpend is geweest dat daardoor in wezen een nieuw gebouw is ontstaan. De inspecteur maakt aannemelijk dat het aantal wijzigingen in de bouwkundige constructie beperkt is gebleven. De samenloopvrijstelling is niet van toepassing. Het hof wijst daarbij op het arrest van de Hoge Raad van 4 november 2022 (22/01246, ECLI:NL:HR:2022:1577, V-N 2022/49.11). Het hof acht verder van belang dat de lidstaten de voorwaarden voor toepassing van het criterium ‘voor eerste ingebruikneming’ voor een groot deel zelf kunnen bepalen. Het rechtstreekse beroep van X BV op art. 12 lid 2 Btw-richtlijn wordt dan ook verworpen. Het hoger beroep is ongegrond.
Lees ook het thema De levering van een bouwterrein: btw of overdrachtsbelasting?
Wetsartikelen:
Wet op de omzetbelasting 1968 11
Wet op belastingen van rechtsverkeer 15
Wet op belastingen van rechtsverkeer 4
Instantie: Hof Amsterdam
Rubriek: Omzetbelasting, Belastingen van rechtsverkeer
Editie: 9 juli
Informatiesoort: VN Vandaag