De Belastingdienst had de omstreden database Risico Analyse Model (RAM) niet moeten en mogen gebruiken. Dat schrijft staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën aan de Tweede Kamer. Ambtenaren konden lukraak gevoelige persoonsgegevens van burgers inzien. Van Oostenbruggen "betreurt" het dat het systeem toch is gebruikt en wil laten onderzoeken of grondrechten zijn geschonden.
Het onderzoek van KPMG naar de vroegere werking van RAM is verzonden naar de Tweede Kamer. Het systeem werd tussen 1998 en 2018 intensief gebruikt door de Belastingdienst. Het onderzoek stelt vast dat RAM onvoldoende voldeed aan de destijds geldende eisen op het gebied van privacywetgeving, beveiligingsvoorschriften en archivering. Daarmee bevestigt het onderzoek van KPMG de beelden uit eerdere onderzoeken over gegevensgebruik bij de Belastingdienst destijds.
Of burgers last hebben gehad van het bestaan van het RAM, is volgens KPMG niet meer helemaal te achterhalen. De Belastingdienst wil dit toch proberen uit te zoeken, omdat een schending van een grondrecht vergaand is, aldus de bewindsman. Hiervoor gebruikt de Belastingdienst de werkwijze die ontwikkeld is om de Wet compensatie wegens selectie aan de poort uit te voeren. Over de uitkomst van deze analyse, de mogelijkheden en de eventuele noodzaak voor herstel wordt de Kamer uiterlijk in juni 2025 geïnformeerd. Een eventueel hersteltraject zou dan vorm kunnen krijgen in lijn met de Wet compensatie wegens selectie aan de poort.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Belastingrecht algemeen
Editie: 10 maart
Informatiesoort: VN Vandaag
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief