Rechtbank Gelderland oordeelt dat de betwisting van de ontvangst van de naheffingsaanslag ongeloofwaardig is, omdat gemachtigde hier een gebruik van maakt.

Aan X is een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd. Omdat betaling uitbleef, is een aanmaning verzonden met € 8 aanmaningskosten. Omdat niet op tijd uitspraak is gedaan, is een dwangsom toegekend. X komt in beroep tegen de kosten van de aanmaning en de hoogte van de dwangsom.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de aanmaningskosten terecht in rekening zijn gebracht en dat het beroep gegrond is omdat de toegekende dwangsom tot een te laag bedrag is toegekend. De rechtbank oordeelt dat niet geloofwaardig is dat X de naheffingsaanslag niet heeft ontvangen. Voldoende aannemelijk is dat de naheffingsaanslag per post is verzonden. Uit de bulkverzending van 207 naheffingsaanslagen wordt alleen de ontvangst van het biljet van X betwist. Dit is ook gebeurd bij een bulkzending van 373 naheffingsaanslagen, bij een belanghebbende die ook door de onderhavige gemachtigde wordt vertegenwoordigd. De rechtbank houdt rekening met de aanmerkelijke kans dat de ontkenning van de ontvangst in deze zaak onwaar is en dat daarentegen aannemelijk is dat óók de onderhavige naheffingsaanslag is verzonden aan het adres van belastingschuldige. De rechtbank verwijst naar de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden van 15 december 2022 (ECLI:NL:GHARL:2022:10825), waarin is geoordeeld dat de ontkenningen van de ontvangst van deze gemachtigde ongeloofwaardig zijn. X heeft ook niet het vermoeden van bezorging op het juiste adres ontzenuwd. De dwangsom is wel te laag berekend. Het beroep is gegrond, echter de proceskosten worden toegekend naar een wegingsfactor van 0,25, omdat evident sprake was van een rekenfout.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 4:17

Invorderingswet 1990 11

Editie: 9 augustus

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Invordering, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Gelderland

301

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen